Navigate Up
Sign In
 
Categorical Exclusion Determinations
To further transparency and openness in its implementation of the National Environmental Policy Act (NEPA) process, the Presidio Trust documents its Categorical Exclusion (CE) determinations involving the categories of actions identified in Section 1010.7 of the Trust’s NEPA regulations. The CE database may be searched by planning district, project type, CE applied, or the year initiated. The database is updated approximately monthly. For additional information on the Trust’s NEPA compliance program, email N2@presidiotrust.gov.
 
If you encounter an error loading this page, please refresh your browser.
 
  
  
  
  
  
  
Project Description
Project Number: 15-027
Project Name: Lendrum Court Remediation, Phase 1 Construction, Residential/Landscape Area
Planning District: Fort Scott
Project Type: Remediation
CE Applied: Improvements to meet disabled access requirements
CE Date: 5/12/2015
Project Description:
The Lendrum Court remediation site is located in the non-historic North Fort Scott residential area in the vicinity of buildings 1257, 1258, 1259, 1278, 1279, 1280 and 1282 (built 1970). Army-era debris fill, including incinerator ash, was discovered in the subsurface. The debris fill extends to the northeast into the area of historic forest. Chemicals of concern in the debris fill include lead, polyaromatic hydrocarbons, dioxan/furans, copper, barium and zinc. The Trust entered into a voluntary cleanup agreement with the California Department of Toxic Substances Control for oversight of remediation, under the applicable cleanup statute known as CERCLA, on July 31, 2014. Since then, the Trust has completed remedial investigations and a feasibility study to identify a preferred remedial alternative for the site. As required under CERCLA, the Trust is preparing a Removal Action Work Plan that summarizes the remedial alternatives and presents the basis for selection of the preferred alternative. The preferred remedial alternative is consolidation and capping (with clean soil from the MacArthur Meadow site) with land use controls and post-remediation monitoring. This alternative is consistent with current and future use of the area as residential housing, minimizes the impact of remedial construction on site users, while being protective of human health and the environment, and avoids affects to the adjacent stand of historic forest. The remedy will be constructed in two phases. The first phase will install the cap in the residential/landscaped portion of the site. This phase is scheduled to be completed this summer (2015) and will be completed in concert with landscape improvements funded as part of the North Fort Scott Residential Neighborhood Landscape Enhancements project (14-041). The second phase will install the cap in the historic forest portion of the site following additional environmental review and will be completed in summer 2016. The Trust has met with the Lendrum Court tenants and residents in surrounding neighborhoods. Additional meetings with the tenants will be conducted as the work progresses.

Project Number: 15-028
Project Name: Climate Action Agenda
Planning District: Presidio-wide
Project Type: Research/Testing
CE Applied: Research, monitoring, inventorying, and information gathering
CE Date: 5/12/2015
Project Description:
Climate change is a particularly complex challenge given its global nature and inherent interrelationships among its sources, causation, mechanisms of action, and impacts. Broadly stated, the effects of climate change observed to date and projected to occur in the future include more frequent and intense heat waves, more severe wildfires, degraded air quality, more heavy downpours and flooding, increased drought, more intense storms, harm to water resources, harm to wildlife and ecosystems, and greater sea-level rise, which could be as high as 80 inches in San Francisco Bay by 2100. The Presidio is and will continue to be subjected to many of these affects. This is acknowledged in the Trust’s Strategy 2020, which defines our focus for the next five years, including operating the Presidio’s infrastructure using sustainable practices. The Trust’s draft Climate Action Agenda reviews how climate change is affecting national parks, and establishes a baseline for the Presidio’s carbon footprint. It then suggests a number of initiatives, from resource and energy conservation to education and programming, which can be implemented for the Presidio to become a model of sound environmental stewardship. The Agenda is a first step in the development of a Climate Action Team and the articulation of quantitative, tangible goals that will prepare the park for climate change. Also outlined are strategic goals to mitigate the effects of climate change, increase climate change education, and implement sustainability best practices.

Project Number: 15-023
Project Name: Paul Goode Field Renovation
Planning District: East Housing
Project Type: Landscaping/Site Work
CE Applied: Landscaping and landscape maintenance
CE Date: 4/13/2015
Project Description:
Paul Goode Field (built 1957) is a historic baseball/multi-use field measuring approximately 300 feet by 350 feet located north of the Julius Kahn Playground in a residential area of the Tennessee Hollow watershed. Expansion of the facility to include a new practice field (on former Fill Site 1) was evaluated as part of the Trust’s preferred alternative in the 2007 Tennessee Hollow Upper Watershed Revitalization Project Environmental Assessment. In response to the 2012 Paul Goode Field Request for Proposals (RFP), University High School proposes to develop and manage the facility as a multi-purpose sports and a practice field that will maximize usage for a broad spectrum of youth athletic programs. The fields will be suitable for baseball, lacrosse, soccer, field hockey and softball. Additionally, a three-lane practice track will be built along the east side of the multipurpose field with a long jump pit at the north end of the tracks. The existing natural grass will be replaced within the existing ball field’s footprint with synthetic turf to increase hours of available play and reduce water and fertilizer use. Due to concerns about the potential of heavy metals and semi-volatile organic compounds (SVOCs) present in synthetic turf to impact human health and groundwater quality, an organic-based infill will be substituted for the more commonly used crumb rubber infill in order to reduce potential health and environmental impacts (organic infill is typically composed of a combination of coconut fiber, cork, rice husks, hemp fiber, and other plant-based materials). The existing restroom and storage shed will be replaced with a new pre-fabricated, ADA-compliant restroom of four uni-sex rooms, and storage building. A permeable pavement parking lot for approximately 42 vehicles with a vehicle turn-around/drop-off is proposed. The improvements will include an underground field drainage system, new dugouts with solid metal roofing, combined chain-link bullpens/batting cages with two single-stations for softball and one double-station for baseball, seating for 50 to 100 spectators, an outdoor, partially-covered storage area, and new landscaping. Design of the landscape, ball field and site furnishings has been developed for compatibility with the character of the surrounding cultural landscape and in order to avoid effects to adjacent historic forest stands. Over half of the total use of the facilities will be shared with other schools, youth sports groups, and/or non-profit youth athletic organizations. No night time play or night lighting of the facility will be allowed. All rainfall and local surface water runoff will be retained to infiltrate onsite to support the reclamation of the watershed. A Transportation Demand Management (TDM) plan will be developed to minimize automobile traffic to/from the site and minimize parking demand during day-to-day use (regular practices) and events (games).

Project Number: 15-026
Project Name: Water Main Replacement on Lincoln Boulevard Near Girard Road
Planning District: Letterman
Project Type: Infrastructure
CE Applied: Upgrading or adding utilities
CE Date: 4/13/2015
Project Description:
This project will upgrade old infrastructure and provide improved fire flow to the northeast quadrant of the Presidio. Approximately 200 linear feet of an existing water main will be replaced from a connection point at the Lincoln/Girard intersection to 200 feet to the east on Lincoln Boulevard. The work will be accomplished utilizing typical linear underground utility construction practices. Water main excavation will be approximately 2.5 feet wide by 4 feet deep along the alignment. Excavated soils will be used as backfill if found to be suitable. Work will occur within paved roadways, and will not directly affect trees or other vegetation. Traffic control measures based on an approved traffic control plan will be implemented. Two-way traffic is expected to be maintained around the work areas.

Project Number: 15-024
Project Name: Presidio Officers' Club Building 50 Anza Room Modifications
Planning District: Main Post
Project Type: Building Use
CE Applied: Rehabilitation or improvement of historic properties
CE Date: 4/6/2015
Project Description:
The Anza room is currently the site of an interpretive exhibit illustrating the journeys military personnel made to and from the Presidio over the course of centuries. Arguello, the restaurant in the building, wishes to expand their operations and convert the room into a dining area. This project will dismantle the Anza Room exhibit, perform any minor repairs to exhibit fastener locations in the room, and re-install the furnishings and graphics in the building lobby. The new exhibit location is considered temporary and may be modified in the future to accommodate an improved visitor experience. The Anza Room will be furnished with portable, non-fixed furniture items (tables and chairs) to facilitate the new use.

Project Number: 15-025
Project Name: Building 103 First Floor Improvements
Planning District: Main Post
Project Type: Rehabilitation/TI
CE Applied: Rehabilitation or improvement of historic properties
CE Date: 4/6/2015
Project Description:
The Trust completed a warm shell rehabilitation of Montgomery barracks building 103 in 2011 (project 08-028) and installed finishes and mechanical systems prior to moving into the building in 2012 (project 12-032). Work was completed on all floors except for the two first floor rooms facing Montgomery Street and the first floor south wing. This project will complete the interior improvements needed to bring the first floor spaces up to code and ready for occupancy. The work will include adding ceiling finishes, insulation, electrical conduits, lighting fixtures, sprinkler heads and alterations to the non-historic doors. The front rooms facing Montgomery Street will be used for public assembly/exhibit space and the south wing is intended for Trust office use.

Project Number: 15-022
Project Name: Presidio Officers' Club Building 50 Special Exhibition Gallery
Planning District: Main Post
Project Type: Building Use
CE Applied: Installation of signs, displays, and kiosks
CE Date: 3/26/2015
Project Description:
The Special Exhibition Gallery at the Presidio Officers’ Club is a venue for changing exhibits within the Heritage Gallery. The gallery provides a flexible exhibit space that may expand on topics and themes presented in the permanent exhibit space. This project will modify the existing Special Exhibition Gallery to accommodate changing exhibits without altering the existing infrastructure. Work will be limited to adding additional electrical outlets on the north and east walls of gallery. Temporary partitions, graphics and furnishings are expected to be added with each new exhibit.

Project Number: 15-017
Project Name: Korean War Memorial
Planning District: Main Post
Project Type: Landscaping/Site Work
CE Applied: Installation of signs, displays, and kiosks
CE Date: 3/12/2015
Project Description:
The purpose of this memorial is to commemorate the Korean War and acknowledge the sacrifices made by its participants. The local foundation that is funding the memorial wishes to educate all on the history of what is often termed the forgotten war, establish the conflict’s connection to the Presidio of San Francisco, and remind future generations about this conflict. The memorial will be located at the intersection of Lincoln Boulevard and Sheridan Avenue, west of the Riley Street residences, set within a contemplative garden. An accessible walkway from Sheridan Avenue will pass through a low entry wall with signage and two interpretive waysides leading into a curvilinear plaza bounded on the east side by the memorial wall, which will be clad in granite with images from the war with supporting text. Three small sets of stairs will exit the plaza to the northwest to a landing in a small decomposed granite plaza with a drinking fountain and two additional interpretive waysides. A DG-paved pathway will extend from the plaza along Lincoln Boulevard and run both towards Riley Street as well as up to Lincoln Boulevard. Benches sited toward the bay views along the pathway will allow for remembrance and reflection. Landscape enhancements will be consistent with the surrounding developed area and applicable guidance from the West of Main Parade Cultural Landscape Report (2011).

Project Number: 15-018
Project Name: Riley Avenue Residences Landscape Enhancements
Planning District: Main Post
Project Type: Landscaping/Site Work
CE Applied: Landscaping and landscape maintenance
CE Date: 3/12/2015
Project Description:
The Riley Avenue residences (built 1909 and 1931), a small historic neighborhood consisting of just six duplex structures, are in need of landscape rehabilitation and upgrades. The neighborhood is one of the last in the Presidio to receive such improvements. Landscape treatments will be similar to previous undertakings at the Liggett and Portola residential neighborhoods, which feature identical buildings, and consistent with guidance in the West of Main Parade Cultural Landscape Report (2011). Plantings will include the addition of a few forest species trees to maintain the historic character of the neighborhood in anticipation of the loss of remaining, declining plantings from the earlier historic forest. Historic sidewalk alignment and widths will be maintained where visible from the fronts of the buildings. Only in the backs, typically out of view, will there be additions of concrete creating outdoor use areas consistent with modern day use, and treatments at similar neighborhoods. Approximately 24 pull-in parking spaces off of Ord Street (at the rear of the eastern buildings) will be added. The parking spaces will be constructed of pervious concrete, and match those installed on the opposite side of Ord Street, part of the Taylor Road parking lot improvements completed in 2012 (project 11-062). The cobble runnel on the west edge of Ord Street will be rehabilitated and reactivated as part of the parking stall installation, matching the treatment on the opposite side of the street. The non-historic storage sheds may be removed as part of this project, pending further cost analysis.

Project Number: 15-019
Project Name: Verizon Wireless “Presidio West” Cell Site #16
Planning District: PHSH
Project Type: Cell Sites
CE Applied: Leasing or sale of real or personal property
CE Date: 3/12/2015
Project Description:
Verizon seeks to improve the coverage and capacity of their network, specifically the areas west, south and east of the proposed project location near building 1450 at Battery Caulfield. This location, which offers the best line of sight to the intended coverage areas, is preferred by Trust staff over a previously considered site about 275 feet to the northwest that was rejected due to limited ground space and visual impacts (cancelled project 14-023). The proposed project includes a new 130-foot lattice tower with 12 antennas mounted at a centerline of 126 feet, and a 12-foot by 16-foot (10 feet tall) pre-fabricated equipment shelter installed underneath the tower legs within a fenced 28-foot by 32-foot enclosure. The fence will measure six feet tall. All necessary power and telco infrastructure will be placed outside the equipment area to allow easy access for future carriers wishing to co-locate. The tower will be engineered and the equipment shelter will be situated to support two more carriers. Radio Frequency (RF) Notice signs will be placed on the fence line around the perimeter of the site. After construction is complete and the site is up and running, Verizon service technicians will typically visit the site once or twice per month for routine maintenance.

1 - 10Next
 

 Search CE Database

 

Planning District: 
Project Type: 
CE Applied: 
Year Applied: 
 

 

 Other Documents

 
 

 Reference Links